Pretraga

Odabir pozicije za ribolov šarana

Odabir pozicije za ribolov šarana

odabir pozicije za lov na šarana

Proljeće

Obzirom da sredinom proljeća (kraj četvrtog i peti mjesec) na velikom broju jezera šaranska populacija ulazi u tzv. lažni mrijest, velike populacije se okupljaju uz rubne dijelove plićih i relativno nedostupnih terena i, po mogućnosti, na mjestima gdje se najmanje osjeti utjecaj vanjskih faktora.

Ljetno doba

U intenzivnom dijelu ljetnog perioda potrebno je odabrati najdublje dijelove određenog jezera, po mogućnosti ako u istima postoje konstantni izvori vode (zbog stalnog dotoka kisika), pa će to ujedno postati i hot-spotovi za okupljanje većeg broja riba.

Jesen

Jesenski period ribolova je najintenzivniji u uzimanju hrane šarana s obzirom da se pripremaju za zimu i zimski period. U tom periodu su aktivne pozicije i dubljih i plićih dijelova te je za tu svrhu potrebna najveća količina prihrane.

Ribolov šarana zimi

Nekad je bilo uvriježena činjenica da se šaran ne hrani u zimi i zimskom periodu, no na pojedinim jezerima sa većim dubinama moguć je relativno uspješan ribolov i u samoj zimi, naravno pod uvjetom da se ne radi o dugotrajnom periodu sa velikim minusima, kada se u tom slučaju stvara ledena kora na površini vode.

Školski primjer odabira same pozicije bilo bi upoznavanje samog jezera, obilazak istog u različitim periodima dana, te promatranje reakcije samih riba na površini vode. U tom slučaju bi se stvorila mapa pojačanih aktivnost ribe na određenim dijelovima jezera, te bi ujedno i ta mjesta bila i najbolji izbor za odabir lovnih pozicija.

U današnje vrijeme zbog velikog pritiska ribolovaca – kako domaćih, tako i velikog broja iz susjednih zemalja – Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, te Rusije, Ukrajine, Rumunjske itd., uz politiku samih ribolovnih društava, vrlo je teško samostalno odabrati ribolovnu poziciju na određenom jezeru. Naime, uz sve to na najatraktivnijim jezerima se održava veliki broj natjecanja, kupova i sličnih događanja, te ostaje vrlo malo vremena i prostora za slobodan ribolov na istim.

Među najatraktivnijim jezerima u Hrvatskoj su Šumbar (Karlovac), Ontario (Zagreb), Zajarki (Zagreb), Finzula (Zagreb), Jošava (Đakovo), Borovik (Đakovo), Tribalj (Crikvenica), uz određeni broj manjih jezera. U samom okruženju postoje i atraktivne destinacije za ribolov – u Mađarskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, gdje su privatni poduzetnici prilagodili jezera za najam pozicija koje se mogu izvršiti unaprijed i godinu dana.

autor:Miroslav Mendek

Objavite svoj komentar
Arhiva bloga
Filteri
Sort
display