English
Close
You have no items in your shopping cart.
Search
Back to All Blog Posts

Odabir pozicije za ribolov šarana

Odabir pozicije za ribolov šarana

odabir pozicije za lov na šarana                                                 

Proljeće

Obzirom da sredinom proljeća (kraj četvrtog i peti mjesec) na velikom broju jezera šaranska populacija ulazi u tzv. lažni mrijest, velike populacije se okupljaju uz rubne dijelove plićih i relativno nedostupnih terena i, po mogućnosti, na mjestima gdje se najmanje osjeti utjecaj vanjskih faktora.

Ljetno doba

U intenzivnom dijelu ljetnog perioda potrebno je odabrati najdublje dijelove određenog jezera, po mogućnosti ako u istima postoje konstantni izvori vode (zbog stalnog dotoka kisika), pa će to ujedno postati i hot-spotovi za okupljanje većeg broja riba. 

Jesen

Jesenski period ribolova je najintenzivniji u uzimanju hrane šarana s obzirom da se pripremaju za zimu i zimski period. U tom periodu su aktivne pozicije i dubljih i plićih dijelova te je za tu svrhu potrebna najveća količina prihrane

Ribolov šarana zimi

Nekad je bilo uvriježena činjenica da se šaran ne hrani u zimi i zimskom periodu, no na pojedinim jezerima sa većim dubinama moguć je relativno uspješan ribolov i u samoj zimi, naravno pod uvjetom da se ne radi o dugotrajnom periodu sa velikim minusima, kada se u tom slučaju stvara ledena kora na površini vode. 

Školski primjer odabira same pozicije bilo bi upoznavanje samog jezera, obilazak istog u različitim periodima dana, te promatranje reakcije samih riba na površini vode. U tom slučaju bi se stvorila mapa pojačanih aktivnost ribe na određenim dijelovima jezera, te bi ujedno i ta mjesta bila i najbolji izbor za odabir lovnih pozicija.

U današnje vrijeme zbog velikog pritiska ribolovaca – kako domaćih, tako i velikog broja iz susjednih zemalja – Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, te Rusije, Ukrajine, Rumunjske itd., uz politiku samih ribolovnih društava, vrlo je teško samostalno odabrati ribolovnu poziciju na određenom jezeru. Naime, uz sve to na najatraktivnijim jezerima se održava veliki broj natjecanja, kupova i sličnih događanja, te ostaje vrlo malo vremena i prostora za slobodan ribolov na istim. 

Među najatraktivnijim jezerima u Hrvatskoj su Šumbar (Karlovac), Ontario (Zagreb), Zajarki (Zagreb), Finzula (Zagreb), Jošava (Đakovo), Borovik (Đakovo), Tribalj (Crikvenica), uz određeni broj manjih jezera. U samom okruženju postoje i atraktivne destinacije za ribolov – u Mađarskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, gdje su privatni poduzetnici prilagodili jezera za najam pozicija koje se mogu izvršiti unaprijed i godinu dana.

autor:Miroslav Mendek

Comments
Write a Comment Close Comment Form
*
3/5/2022 5:06 PM
http://slkjfdf.net/ - Obexowas <a href="http://slkjfdf.net/">Ewioyuse</a> nvg.yycz.ribolovnipribor-pero.com.ohu.hb http://slkjfdf.net/
2/16/2024 3:52 AM
Odabir pozicije za ribolov šarana|Pero PML Trade
cedegcm http://www.gb26q5g6or7bi2w22tpu467z18x0x89ss.org/
<a href="http://www.gb26q5g6or7bi2w22tpu467z18x0x89ss.org/">acedegcm</a>
[url=http://www.gb26q5g6or7bi2w22tpu467z18x0x89ss.org/]ucedegcm[/url]
3/22/2024 5:26 AM
Odabir pozicije za ribolov šarana|Pero PML Trade
[url=http://www.gpo2sg06488ktv1i1jwp394d812f5u4os.org/]uyhhofzwj[/url]
<a href="http://www.gpo2sg06488ktv1i1jwp394d812f5u4os.org/">ayhhofzwj</a>
yhhofzwj http://www.gpo2sg06488ktv1i1jwp394d812f5u4os.org/