English
Close
You have no items in your shopping cart.
Search
Back to All Blog Posts

Ribolovni pribor potreban za lov šarana

Ribolovni pribor potreban za lov šarana

Ribolovni pribor za lov na šarana

 

Kako bi smo one najmlađe i početnike što jednostavnije uveli u predivni svijet ribolova, odlučili smo napraviti seriju članaka koji će pokriti osnovne ribolovne teme, kao što su odabir ribolovnog pribora, odabir lokacije za ribolov te prihrana i tehnike ribolova šarana.

 

Komforan boravak na vodi

Budući da se danas u modernom šaranskom ribolovu provodi i više dana na vodi, potrebno je staviti naglasak na osobnom komforu ribolovca. Obzirom na različite vremenske prilike (ribolov šarana se može prakticirati kroz cijelu godinu) vrlo je važno nabaviti kvalitetan šator. Za ugodan boravak u dužem vremenskom periodu važan je unutarnji prostor kao i njegova visina, pa je poželjno da isti bude namijenjen za dvije šaranske ležaljke i minimalne visine 160 cm. Nužno je da konstrukcija šatora bude čvrsta i vodupropusna. Među najkvalitetnijim proizvođačima su svakako Prologic, Shimano, Jaxon, HEY itd.

Za kvalitetan odmor vrlo nam je važna robusna ležaljka, poželjno sa osam nogu i nove konstrukcije potpore leđa (bez gumenih zatezača). Dimenzije su na izbor svakog pojedinca. Prema dimenzijama ležaljke potrebno je odabrati adekvatnu vreću za spavanje, dovoljno široku i veliku.  Uz kvalitetnu ležaljku svakako je potrebno izabrati, ovisno o afinitetima, stolicu. Među vodećim proizvođačima ponovno se radi o tvrtkama Chub, Carp spirit, JRC…

Za potpuni komfor potrebna su još najmanje dva kvalitetna frižidera sa izolacijom (hrana i piće), te kvalitetan, što veći, suncobran odnosno kišobran (brolly).

Izbor ribolovnog pribora

Nakon što smo postigli komfor samog ribolovca, možemo se osvrnuti na nužan ribolovni pribor za obavljanje same aktivnosti. Obzirom da se na današnjim jezerima, pogotovo u Hrvatskoj, održavaju konstantno kupovi i natjecanja, većina ribe je razvučena na većim udaljenostima od obale iznad 100 m, pa u skladu sa time je potrebno prilagoditi i pribor.

Lovni štapovi koji se koriste za daljine do 100 m dovoljno je da su duljine 12 ft, 3-3,5 libre, a za daljine iznad 100 m štapovi dužine 13 ft, 3,5-3,75 libre. Važno je da su vodilice kvalitetne i moderni karbonsko visokomodulirani blankovi. Vodeći proizvođači su Fox, Shimano, Daiwa, Prologic, Okuma...

Štapovi za markiranje

Štapovi za markiranje su jedan od najbitnijih alata da bi se kvalitetno sondirala mapa lovnih pozicija na određenom terenu (sa marker plovcima i olovima), te se isto tako preporuča, uz specijalno dizajnirane štapove za tu svrhu, i alternativni spod štap.

Spod štapovi

Štapovi za prihranu (spodiranje) neophodni su za bacanje raketa na većim daljinama. Nužno je posjedovati vrlo kvalitetan štap dužine 13 ft i snage od 5-6 libri. Isti se treba odabrati prema fizičkim predispozicijama samog ribolovca i njegovoj tehnici bacanja.

Odabir role

Ribolovne role moraju biti uparene uz gore navedene štapove, a za lov na ekstremnim daljinama se upotrebljavaju big pit role. Neophodno je nabaviti tri lovne role uz tri lovna štapa te dvije spod role (jedan štap za prihranu, jedan za markiranje). Jedan od najkvalitetniji proizvođača navedenih rola u našoj ponudi je Shimano. Da bismo kvalitetno sačuvali i imali u funkciji lovne štapove, potrebni su držači za iste, naravno sve prema afinitetu samog ribolovca – rod pod, tri pod, ili ovisno o afinitetu odvojeni bank stickovi, te pripadajući signalizatori ugriza.

Ostali ribolovni pribor

Za kompletiranje pribora nedostaje sitan, ali neophodan materijal, kao što su najloni, upredenice, udice, leadcore, fluorocarboni, razne kopče, te odgovarajuća olova. Za samu sigurnost i prihvat riba, budući da se većina šaranolovaca isključivo bavi ribolovom catch & release, potreban je kvalitetan podmetač za prihvat riba dimenzije 90×90 cm ili 100×100 cm sa kvalitetnom mrežicom. Isto tako neophodne su kvalitetne prostirke ili kadice u kojima se nakon prihvata iz podmetača ulovljena riba oslobađa udica, dezinfekcijskim sredstvom tretiraju sva oštećena tkiva, fotografira i zaliječena pušta nazad u vodu.

Autor:Miroslav Mendek

Comments
Write a Comment Close Comment Form
*