Hrvatski
Zatvori
Vaša košarica je prazna.
Pretraga
RSS

Blog objave '2023' 'kolovoz'

Vrste rola za ribolov i kako odabrati najbolju za vaše potrebe
Vrste rola za ribolov i kako odabrati najbolju za vaše potrebe
Nakon štapova, role su najvažniji dio ribolovnog pribora. Razlikuju se po namjeni, veličini, dizajnu, prijenosu, kapacitetu najlona i mnogo čemu drugome. Koriste ih i potpuni početnici, a montiraju se na sve štapove za pecanje osim na direktaš. Koju ćete rolu izabrati ovisi o vašem iskustvu, vrsti ribe koju idete loviti, načinu na koji ćete pecati, mjestu koje ste odabrali za ribolov i, dakako, štapu na koji ćete montirati rolu. Evo kratkog vodiča koju vrstu rola za ribolov odabrati.
Ribolov šarana – što vam sve treba od ribolovnog pribora i kako usavršiti tehniku pecanja
Ribolov šarana – što vam sve treba od ribolovnog pribora i kako usavršiti tehniku pecanja

Šaran je najpopularnija riba za ribolov na našim rijekama i jezerima. Šaran pripremljen na rašljama je gurmanska poslastica. Vrlo je brojan i lak za uzgoj u ribnjacima i ribogojilištima.

S druge strane, šaran je vrlo pametna riba koja brzo uči tako da je za ribolov na njega potrebno primijeniti različite tehnike kako bi ga se dovoljno zbunilo da zagrize udicu. Zbog svoje lukavosti može doživjeti i 50 godina te težiti gotovo 40 kilograma.

Gdje i kada loviti šarana?

Šaran je riba koja pretežno obitava na dnu rijeke ili jezera. On voli mirnu i duboku vodu, ali radi mriještenja voda ipak mora biti tekuća. Stoga se jezera uglavnom moraju poribljavati jer ne stvaraju dobre uvjete za razmnožavanje.

Šaran se može loviti tijekom cijele godine. Najbolja mjesta su rukavci gdje je voda toplija i sporija, uz obalu ako je obrasla vegetacijom ili u mutnoj vodi kako ne bi vidio ribolovca i preplašio se.

Ribolovni pribor za pecanje šarana

Šaranski štap

Šaranski štap mora biti dug i snažan jer je šaran vrlo velika i teška riba. Neki ribolovci koriste i do 4 štapa kad pecaju.

Štap bi trebao biti dug oko 3 metra da se mamac može zabaciti u dublju vodu. Idealan je dvodijelni ili trodijelni teleskopski štap od karbonskih vlakana radi lakšeg transporta i male težine. Dulji štapovi daju i bolju kontrolu nad niti.

Ukoliko pecate u ograničenom prostoru gdje je potrebno više manevrirati, kraći štap će vjerojatno biti bolje rješenje.

Što se tiče savitljivosti, štap srednje savitljivosti bi bio idealan jer daje dobar osjećaj kad riba zagrize i dovoljnu čvrstoću da ju se može izvući.

Šaranska rola

Štap treba upariti s odgovarajućom rolom. Kod dugačkih štapova treba koristiti veće role koje obično imaju oznaku 60 ili 6 000 ovisno o proizvođaču.

Za ribolov šarana se obično koriste free spool role s baitrunner mehanizmom koji dopušta šaranu da otpliva s mamcem, ali omogućuje brz povratak kontrole nad ribom.

Važno je da imate dovoljno niti na roli kako je ne bi ponestalo kad šaran krene plivati s mamcem. Oko 200 metara niti bi trebalo biti dovoljno.

Prijenos kod rola za ribolov određuje da li će rola omogućavati više snage ili brže namatanje niti. Za ribolov šarana su idealne role koje imaju prijenos između 4-6-1 i 6-2-1.

Šaranski predvez

Predvez je najlon kojim se udica i mamac vežu za glavni sistem. Obično je predvez nešto tanji kako bi bio slabije vidljiv ribi. Idealan materijal je fluorokarbon.

Kod šaranskih predveza je važno da udica bude vrlo oštra i čvrsta kako ju šaran ne bi savio i kako bi se bolje zakačio. Što se veličine tiče, ona svakako ovisi o mamcu ali recimo da je veličina udice 8 neka zlatna sredina.

Mamac za šarana

Zbog načina na koji se šaran hrani, mamac se ne stavlja na udicu već se vrlo tankim najlonom, dlakom, veže za predvez. Naime, šaran usisava hranu po dnu pa tako usiše i mamac i udicu koja se zatim zakači nakon što ispuše ostatak mamca i mulja.

Što se vrste mamaca tiče, šaran je poznat kao „riječna svinja” što znači da jede sve što mu se servira. Ipak najbolje prolaze bojle, kukurz, peleti ili živi mamci.

Ribolov šarana u proljeće

U proljeće se šarani počinju hraniti agresivnije kako bi nadoknadili ono što su izgubili tijekom zime kad je hrana oskudnija. Mamci bi trebali biti hranjiviji i s više okusa.

Vode uz obalu koje se brže zagriju su idealno mjesto za ribolov u rano proljeće.

Ribolov šarana ljeti

Ljeto je najbolje godišnje doba za šaranski ribolov jer je voda najtoplija. Tada se koriste sve uobičajene metode, a najbolje vrijeme za ribolov je rano ujutro ili navečer kad ribe postaju aktivnije nakon vrućeg dana.

Ribolov šarana u jesen

U jesen se šarani počinju pripremati za zimu pa je potrebno koristiti hranjivije mamce poput crva ili glista. Također, dobro mjesto za ribolov je tamo gdje se šaran često prihranjivao pa još uvijek ima ostataka hrane.

Ribolov šarana zimi

Zimi se treba naoružati strpljenjem. Ribe su sporije i tromije tako da im treba duže vrijeme da otkriju mamac. Mamci bi trebali biti manji i lakše probavljivi.

Idealno vrijeme za pecanje je sredinom dana kada su temperature najviše. Također, mamac bi trebalo zabaciti u dublju vodu gdje temperatura vode stabilnija.

Pazite na zakone i održivost

Kada vas ponese strast prema ribolovu lako je zaboraviti na tri važne stvari.

1. Ribolovna dozvola – nemojte ju zaboraviti kupiti ili produžiti

2. U sportskom ribolovu smijete uloviti samo dvije ribe, a ostale morate pustiti neozlijeđene. Ostavite nešto ribe i za buduće generacije.

3. Održivost i zaštita okoliša – ponašajte se odgovorno. Ne lovite prekomjerno i ribe koje su zaštićene. Ne lovite nedopuštenim metodama. Ne puštajte u vodu ribe koje nisu domaće na tom području.